Adaugă Răspuns 
 
Punctajul Subiectului:
  • 0 Voturi - 0 medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Forumul PDR a fost lansat. Cum am ajuns aici?
10-27-2013, 04:29 PM
Răspuns: #1
Forumul PDR a fost lansat. Cum am ajuns aici?
In timp ce lansarea oficiala a saitului Institutului Pro Diaspora Romana se lasa inca asteptata, ne face placere sa va anuntam lansarea Forumului Pro Diaspora Romana in versiunea Beta. Cu aceasta ocazie merita sa va povestim cum am ajuns pana aici si de ce credem noi ca web designul romanesc are calitate, chiar si la preturi studentesti. Mai jos un scurt rezumat al povestii noastre online pana acum (octombrie 2013).

Trebuie sa mentionam inca de la inceput ca ne-am dorit ca saitul nostru web sa fie cat mai romanesc cu putinta. De asemenea, asa cum ii sta bine unui ONG aflat la inceput de drum si finantat exclusiv din buzunarele membrilor fondatori, am incercat sa optimizam costurile la maxim, fara insa a face rabaturi de la niste standarde minime de calitate si securitate a datelor.

Deoarece nu exista (inca) in RO platforme solide si ieftine de mangement de continut online - Content Management System (CMS) - am fost nevoiti sa optam pentru "clasicul" WordPress, de departe cea mai populara plaftorma de CMS din lume. Bonus: este gratuita.

Pentru un dialog eficient cu membrii diasporei am integrat si un forum in acest websait. Dupa analize destul de indelungate ale raportului pret/calitate al diferitelor softuri am ales platforma MyBB - un produs solid si gratuit.

Daca software-ul a fost de import, cu totul altfel au stat lucrurile la design. Aici am reusit (pana acum) sa facem totul "Made in Romania & Diaspora".

Pentru crearea identitatii vizuale am inspectat saitul Portfolios.ro - poate cea mai mare comunitate de web designeri romani online. Am ales, dupa portofoliu si pret, un constantean. A fost o alegere buna: dupa sigla principala a urmat proiectul identitatii noastre vizuale dedicat retelelor sociale si aplicatiilor mobile. S-a lucrat repede si nu foarte scump.

Nu eram siguri daca vom gasi o tema de WordPress adecvata proiectului si care sa integreze identitatea noastra vizuala creata la Constanta. Am fost insa placut impresionati cand am gasit o tema pre-definita de WordPress facuta de un basarabean care lucreaza pentru export.

Am dorit sa adaptam tema "basarabeana" si la designul forumului nostru. In acest scop am cautat pe saitul MyBB Romania un designer web specializat pe MyBB. Administratorii comunitatii ne-au recomandat un bucurestean cu o vasta experienta in domeniu. Rezultatul a fost pe masura recomandarilor: tema de WordPress a fost adaptata ca o manusa pe MyBB.

Odata sofware-ul instalat si designul terminat, ne-am concentrat eforturile in a termina Forumul Pro Diaspora Romana - http://prodiasporaromana.org/forum/. Speram astfel sa stimulam cat mai repede un dialog eficient si constructiv cu membrii diasporei. Ne face placere sa va invitam sa deveniti membrii acestui forum si sa participati la discutiile noastre.

De asemenea, ne place sa credem ca suntem dovada concreta ca un websait gandit pentru dialogul cu diaspora nu trebuie sa fie scump. In afara de costurile de gazduire a websaitului si a domeniului web, investitia initiala poate fi facuta exclusiv in design. In acest sens romanii au suficiente resurse pentru a oferi un design web de calitate la preturi extrem de competitive, respectiv cel putin 50% din pretul perceput de pasapoartele occidentale.

Alexandru Cosmin Codreanu
Administrator Forum Pro Diaspora Romana
Voluntar la Institutul Pro Diaspora Romana
Email
Echipa Pro Diaspora Romana
Găsește toate mesajele acestui utilizator
Citează acest mesaj într-un răspuns
10-28-2013, 10:21 AM
Răspuns: #2
RE: Forumul PDR a fost lansat. Cum am ajuns aici?
Diaspora romaneasca este estimata la un numar intre 4 si 12 milioane de romani! Mai sigur sunt peste 12 milioane!
http://ro.wikipedia.org/wiki/Diaspora_rom%C3%A2n%C4%83
Diaspora romaneasca exista, creste, este sublima dar...nu este luata in seama!
In timp ce oficialii de pe Dambovita se intrec la numarul aparitiilor pe televiziuni si la pupatul moastelor tuturor sfintilor din bisericile romanesti, romanii imprastiati prin toata lumea au o singura certitudine, aceea ca sunt total ignorati si neinsemnati in fata realitatii politice romanesti!
"Prin noi insine!'' ar trebui sa fie deviza tuturor romanilor care se simt abandonati de catre "patria-mama", Romania!
Găsește toate mesajele acestui utilizator
Citează acest mesaj într-un răspuns
10-28-2013, 03:23 PM
Răspuns: #3
RE: Forumul PDR a fost lansat. Cum am ajuns aici?
""Diaspora romaneasca exista, creste, este sublima dar...nu este luata in seama! "".......dureros, adevarat , si de ce nu, frumos , spus prieteni din Italia. Bine ne-ati gasit .
A-si face o mica adaugare la postarea voastra : Si totusi , Nu sintem ignorati ........ o data la 4 ani , atunci cind le trebuie VOTURI......in rest sint ocupati cu impartirea ciolanului ......
Eu unul sint atit de dezamagit de ei , incit mai ca a-si propune , ca si la fotbal : un mandat de 4 ani cu ""arbitri strainii "" ( stiu ca nu se poate....dar incerc sa fac haz de necaz ).
O zi faina va doresc la toti , si sa ne auzim sanatosi,
Cu dor de acasa Emil
Găsește toate mesajele acestui utilizator
Citează acest mesaj într-un răspuns
10-28-2013, 04:13 PM
Răspuns: #4
RE: Forumul PDR a fost lansat. Cum am ajuns aici?
Va multumesc pentru interventie. Chiar daca nu are o legatura evidenta cu topicul la care s-a raspuns, contributia dumneavoastra este valoroasa. Ne arata pe de o parte plaja foarte mare de variatie a estimarilor dimensiunii diasporei romane (intre 4 si 12 milioane) si pe de alta incorectitudinea descrierii diasporei romane pe Wikipedia in limba romana.

O cartare corecta a volumului migratiei si diasporei romane este primul pas necesar si obligatoriu in gestionarea adecvata a resurselor umane romanesti din afara granitelor.

Oricine este cat de cat mai erudit cand vine vorba de teoria diasporei in general (diaspora romana nu este cu nimic speciala fata de diaspora bulgara sau poloneza de exemplu) ar trebui sa stie ca diaspora romana nu ar trebui sa fie limitata la populatia teritoriului national si a provinciilor istorice ale Romaniei.

Migratia romana peste Atlantic a inceput la inceputul secolului XX catre SUA si Canada. Exista numerosi romani plecati in UE si Israel in preajma celui de-al doilea razboi mondial si in perioada comunista. Exista etnici evrei plecati in Israel din Romania, etnici romani plecati in America de Nord de 3-4 generatii care inca se considera romani. Exista etnici maghiari, romi, armeni, care au migrat din RO pe considerente economice care se considera romani. Toti acestia sunt parte integranta a diasporei.

Noi, sau altii si mai priceputi, ar trebui sa corecteze aceasta definitie incompleta din Wikipedia in limba romana, o sursa de informatii considerata etalon de multi.

Am creat in acest sens un nou topic cu definitii corecte ale diasporei unde va invit pe toti sa definim corect diaspora romana. Sunt multe lucruri care pot si trebuie imbunatatite.

Sunt multe lucruri care pot fi imbunatatite si la nivel politic. In calitate de voluntar al Institutului Pro Diaspora Romana nu pot avea opinii politice (mai ales pe acest forum), insa sper ca proiectul nostru, prin ideile generate de discutii, sa coaguleze niste propuneri de modificari legislative pentru diaspora venite de la membrii diasporei. Am creat in acest sens un forum special

Succes,

Alexandru Cosmin Codreanu
Administrator Forum Pro Diaspora Romana
Voluntar la Institutul Pro Diaspora Romana
Email
Echipa Pro Diaspora Romana
Găsește toate mesajele acestui utilizator
Citează acest mesaj într-un răspuns
10-29-2013, 10:36 PM
Răspuns: #5
RE: Forumul PDR a fost lansat. Cum am ajuns aici?
Asta si fac membrii Diasporei românesti fara sa aiba nevoie de vreo deviza...
Din pacate o fac individual, fiecare tragând ''spuza'' doar pe turta lui/ei.
Găsește toate mesajele acestui utilizator
Citează acest mesaj într-un răspuns
10-30-2013, 12:13 AM
Răspuns: #6
RE: Forumul PDR a fost lansat. Cum am ajuns aici?
Asa este Romulus, exista multe grupuri de facebook, Yahoo sau Google dedicate diasporei. Personal nu stiu niciun forum clasic, asa cum este acesta, insa sunt sigur ca trebuie sa fie cateva.

Insa forumul nostru este doar o parte a platformei online Pro Diaspora Romana. Lucram la saitul propriu-zis al Institutului Pro Diaspora Romana (IPDR) + inca cateva alte surprize despre nu am sa vorbesc acum; este solutia noastra actuala de dialog cu romanii aflati departe. Speram sa generam discutii de calitate pe marginea unor subiecte netriviale.

Identitatea vizuala, deviza si designul si websaitul sunt doar varful aisbergului. Exista mult mai multa munca in spatele acestui proiect decat platforma web Smile

In fine, cred ca cu totii suntem satui de declaratii de intentie. Este mai util sa lasam faptele sa vorbeasca. Timpul ar trebui sa cristalizeze aceste comunitati online de care vorbesti. Chiar daca acum "fiecare trage spuza pe turta lui", divizand diaspora in micro-proiecte online, la un moment dat aceste celule vor coagula. Perseverenta si calitatea proiectului, la fel ca si promovarea sa, vor face o diferenta in timp.

Pana atunci insa da-ne si noua sansa de construi, asemeni multor altora, un proiect in care credem.

Alex

Alexandru Cosmin Codreanu
Administrator Forum Pro Diaspora Romana
Voluntar la Institutul Pro Diaspora Romana
Email
Echipa Pro Diaspora Romana
Găsește toate mesajele acestui utilizator
Citează acest mesaj într-un răspuns
Adaugă Răspuns 


Mergi la:


Utilizatori care citesc acest subiect: 1 Vizitator(i)