Săptămânalul Pro Diaspora Română propune cititorilor o selecție a celor mai interesante și relevante știri din și pentru diaspora română publicate în mediul online în săptămâna precedentă.

ȘTIREA COMENTATĂ A PERIOADEI

Nume articol și autor: „Acordul de asociere Republica Moldova – UE a fost semnat”, Vitalie Călugăreanu
Publicația și data apariției: Deutsche Welle Chișinău, 27 iunie 2014

Acordul de asociere Moldova – UE pune accent pe democrație și statul de drept, drepturile omului și libertățile fundamentale, buna guvernare, pe buna funcționare a economiei de piață și pe dezvoltarea durabilă.

Iurie LeancaLeancă: “Promit că vom merge până la capăt”
De la Bruxelles, Iurie Leancă s-a adresat cetățenilor Republicii Moldova: “Cred cu tărie că vom merge înainte, deoarece integrarea europeană ne va face mai puternici! (…) Dar în scrutinul parlamentar din toamnă va trebui să confirmăm că, într-adevăr, am ales viitorul şi că ne-am rupt de trecut! Va fi un vot determinant, care va cimenta cursul european al țării şi perspectiva de aderare la Uniunea Europeană. (…) De azi înainte, Moldova și Uniunea Europeană sunt unite. Este o zi istorică!”, a menționat prim-ministrul Republicii Moldova. “Nu avem dreptul să facem compromisuri sau să ezităm, pentru a ne atinge obiectivul principal – cel de a deveni membru cu drepturi depline a marii familii a Uniunii Europene. Noi știm cât este de exigent acest parcurs și nu subestimăm în niciun fel dificultățile. Dar nu avem nici o îndoială referitor la determinarea noastră. Totul va fi făcut pentru a reforma și a moderniza Moldova”, a adăugat Iurie Leancă, recunoscând că Moldova “este supusă în prezent unor tensiuni foarte mari, ca și întreaga regiune”.

Rusia amenință și denigrează
Vineri, dis-de-dimineață, Moscova “bombardează” Republica Moldova cu amenințări și vești proaste: a interzis, fără explicații, accesul aeronavelor moldovenești pe aeroporturile sale; adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, a amenințat Chișinăul cu “consecințe grave”, fără a preciza natura (economică, politică sau militară) acestora; portalurile informaționale rusești anunță despre intenția Kremlinului de a introduce regim de vize pentru moldoveni și a bloca accesul moldovenilor pe piața muncii din Rusia; în Transnistria, separatiștii pro-ruși încearcă să provoace confruntări – ei au săpat tranșee pentru a-i împiedica pe agricultorii moldoveni din Doroțkaia, Pohrebea și Dubăsari să ajungă la terenurile lor agricole; canalele rusești de televiziune, care sunt retransmise pe teritoriul Republicii Moldova, încearcă să inducă panică în societate, interpretând semnarea Acordului de asociere cu UE drept “o acceptare benevolă a sclaviei”; la Chișinău, cel mai aprig oponent al eurointegrării, liderul socialiștilor Igor Dodon, susține că “ziua semnării Acordului de asociere cu UE este la fel de neagră ca și ziua în care a început războiul de la Nistru în 1992 sau ca ziua în care Chișinăul a respins, în 2003, planul rusesc de federalizare a Moldovei”.

Herman Van Rompuy: “Viața cetățenilor va fi mai ușoară
Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a declarat, după semnarea acordurilor de asociere cu UE de către Moldova, Ucraina și Georgia, că această zi este extrem de importantă pentru întreaga Europă. “Astăzi se scrie istoria Europei. Aceste Acorduri nu sunt simple acorduri. Ele vor aduce stabilitate și prosperitate întregului continent, vor consolida democrația, drepturile omului și statul de drept“, a spus el. „UE va fi alături de aceste țări financiar, tehnic și politic. Vom ajuta ca în aceste state viața cetățenilor să fie mai sigură și mai ușoară. Viitoarele generații își vor aminti de această zi”, a subliniat președintele Consiliului European.

Jose Manuel Barroso: “Luptați efectiv cu corupția!”
Iar președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a menționat că “acordurile de asociere cu Moldova, Ucraina și Georgia sunt cele mai ambițioase documente de acest fel pe care le-a semnat UE”. (…) “Acestea vor oferi posibilitate celor trei țări să facă reforme și să asigure creșterea economică. Este importat ca guvernanții celor trei state să lupte efectiv cu corupția”, a menționat Jose Manuel Barroso.

Traian Băsescu: “Fără o justiție independentă, nu veți fi acceptați în UE”
Și președintele României, Traian Băsescu, a atenționat asupra restanțelor autorităților moldovene. Într-un mesaj transmis presei de la Chișinău, în contextul semnării Acordului de asociere, el menționează că “Moldova nu va deveni membru al UE până când nu va pune lucrurile la punct în domeniul justiției. Va fi presiunea publică, ca şi în România. Societatea va fi mulțumită, atunci când justiția va funcționa”, a menționat șeful statului român.

România va fi prima țară-membră a UE care va ratifica Acordul de asociere Moldova – UE. Sâmbătă, 28 iunie, Guvernul de la București se va reuni într-o ședință extraordinară pentru a aproba proiectul de lege privind ratificarea acestui acord, precum și o ordonanță de urgență necesară pentru continuarea construirii gazoductului Iași (România)-Ungheni (R. Moldova).

rompuy timoftiNicolae Timofti: “Ne-am asociat cu cea mai importantă uniune de state”
Potrivit unor surse parlamentare de la Chișinău, Parlamentul Republicii Moldova ar putea ratifica săptămâna viitoare Acordul de asociere semnat vineri, 27 iunie, cu UE. Într-o adresare publică, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a apreciat: “Republica Moldova se asociază politic și economic cu cea mai importantă uniune de state de după cel de-al doilea război mondial, Uniunea Europeană, în care în prim-plan se află omul și bunăstarea sa. Pentru noi, apropierea de Uniunea Europeană înseamnă mai multe locuri de muncă, salarii și pensii mai mari, dar și garanția respectării drepturilor și libertăților omului”, a menționat Nicolae Timofti.

La rândul său, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman, a menționat că “Acordul de asociere este cel mai important tratat internațional pe care l-a avut Moldova”. El a adăugat că nu vede nici un obstacol tehnico-legislativ pentru ratificarea acestui document săptămâna viitoare, coaliția pro-europeană având majoritatea necesară.

COMENTARIILE PRO DIASPORA ROMÂNĂ

De departe, semnarea acordului de asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană este cea mai importantă știre a diasporei române de multă vreme. Articolul reușește foarte bine sa surprindă declarațiile principalilor actori implicați în această schimbare geo-politică.

Întregul eveniment ne dă un sentiment de deja vu. În locul Republicii Moldova în urmă cu 10 ani se afla România. Europa este privită naiv drept panaceu inclusiv la probleme sociale si financiare ale țării: „Pentru noi, apropierea de Uniunea Europeană înseamnă mai multe locuri de muncă, salarii și pensii mai mari, dar și garanția respectării drepturilor și libertăților omului”, a declarat Nicolae Timofti, Președintele Republicii Moldova.

Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy nu face nimic pentru a corecta această inocență de rău augur pentru zilele dure care vin, pline de concesii ce vor fi solicitate Basarabiei („UE va fi alături de aceste țări financiar, tehnic și politic. Vom ajuta ca în aceste state viața cetățenilor să fie mai sigură și mai ușoară. Viitoarele generații își vor aminti de această zi”).

Poate și mai deranjantă decât această subordonare înainte de începerea negocierilor propriu-zise este atitudinea Președintelui României, dl. Traian Băsescu, care se grăbește să dea lecții de corectitudine și eficiență în reformarea justiției, el însuși fiind indirect implicat într-un mare scandal de corupție acasă („Moldova nu va deveni membru al UE până când nu va pune lucrurile la punct în domeniul justiției. Va fi presiunea publică, ca și în România. Societatea va fi mulțumită, atunci când justiția va funcționa”).

Și iată cum, Moldova, un viitor membru al Uniunii Europene, are șanse mari să ne calce pe urmă, justiția fiind in ochii europenilor, dar și al României, călcâiul lui Achile.

Suntem alături de basarabeni în zilele grele ce vor urma. Noi știm ca va trebui sa fie mai rău înainte de a fi mai bine și că, indiferent de ce speră Ministrul moldovean al Economiei, Valeriu Lazăr, Moldova va continua să exporte oameni în UE, nu mărfuri și servicii în anii ce vor urma.

Nume articol și autor:Funcționar român bătut cu bestialitate la Consulatul din Barcelona: „Îți tai capul””, Andi Rădiu
Publicația și data apariției: Gazeta Românească, 24 iunie 2014

Un funcționar consular român a fost bătut și amenințat cu moartea de către un conațional, chiar în timpul serviciului. Incidentul s-a petrecut joi, 19 iunie, în interiorul Consulatului General al României din Barcelona.

COMENTARIILE PRO DIASPORA ROMÂNĂ

Merită remarcate aici două aspecte:

 • Un „haiduc”, motivat să administreze o corecție fizică unui angajat al instituției, intră nestingherit în Consulatul General al României din Barcelona și lovește un angajat („în jur de ora 10 dimineața a intrat un bărbat în consulat și fără niciun aviz, fără a se plânge de vreo problemă, s-a îndreptat către funcționarul consular, l-a lovit cu capul în față, iar apoi l-a luat la pumni. De față cu toată lumea…”). Nu intervine nimeni. În loc de paza instituției apare dna. Consul General care, surpriză, nu impune respectul scontat („imediat a venit și doamna Geanina Boicu, Consul General, dar a fost și ea amenințată și jignită”). Este lesne de imaginat ce s-ar fi întâmplat dacă în loc de un haiduc, ar fi intrat o ceată care nu îi are pe români la suflet, care ar fi dorit să își exprime „opiniile” către cât mai mulți angajați ai Consulatului General al României. Cei care încă își amintesc metaforele populare ar descrie situația drept: „sat fără câini”;
 • Articolul publicat în Gazeta Românească a adunat 17 comentarii, peste 90% spunând ca funcționarul și-a meritat soarta („când intram în aceste instituții ne comportam în funcție de cum suntem tratați, în cazul consulatelor suntem tratați ca și animalele, deci ne purtam ca atare, asta cred că s-a întâmplat și în cazul celui care a ajuns să îl agreseze pe funcționar, bravo lui, așa merita”).

Trei întrebări se nasc firesc:

 1. de ce agresorul a fost eliberat imediat de poliția spaniolă („a fost arestat, dar i s-a dat drumul după câteva ore”)?
 2. de ce nu s-a obosit nimeni să afle punctul de vedere al agresorului vis-a-vis de incident? Dar al victimei?
 3. având în vedere că incidentul s-a petrecut pe data de 19 iunie 2014, de ce presa a aflat abia pe 24 iunie 2014, adică 5 zile mai târziu, de acest lucru?

Nume articol și autor: „Cine vrea să meargă la mare pe banii DRP: Iată formularul de înscriere pentru REPREZENTANȚII ROMÂNILOR”, autor necunoscut
Publicația și data apariției: Gazeta Românească, 25 iunie 2014

Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni organizează, în perioada 17 – 24 august a.c., la Costinești, jud. Constanța, cea de-a doua ediție a programului „Diaspora Estival”.

Evenimentul, destinat exclusiv românilor din afara granițelor țării, are ca principal obiectiv organizarea unor ateliere de lucru, structurate pe următoarele domenii:

 • Afirmarea identității culturale și dreptul la educație;
 • Integrare prin mass-media și dialog intercultural;
 • Rolul diasporei române în promovarea inovației și dezvoltării durabile în România;
 • Integrare socială și economică. O perspectivă a comunității românești.

Ca element de noutate, în cadrul programului va fi introdus un seminar de formare în domeniul managementului de proiect, accesare fonduri europene, transfrontaliere, publice şi nerambursabile.

Criterii de participare:

 • Să fie români de pretutindeni, în accepțiunea Legii 299/2007;
 • Să facă parte dintr-o asociație, fundație, organizație românească din străinătate, legal constituită;
 • Să dezvolte programe, proiecte sau acțiuni în sprijinul românilor de pretutindeni;
 • Să își poată asigura cheltuielile de transport din localitatea de reședință, la locul desfășurării evenimentului (Costinești, jud. Constanța).

Persoanele interesate își pot exprima dorința de a lua parte la eveniment prin completarea formularului de participare. Acesta trebuie transmis către DPRRP până la data de 20 iulie 2014, pe adresa de email dprrp@mae.ro.

Menționăm că locurile sunt limitate, iar înscrierile se fac pe principiul “Primul confirmat, primul înscris”.

Formularul de înscriere poate fi descărcat de la această adresă.

Nume articol și autor: „Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a deschis oficial programul de tabere ARC 2014”, comunicat de presă
Publicația și data apariției: Saitul web al Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, 27 iunie 2014

Tabara SulinaJoi, 26 iunie 2014, începând cu orele 1500, în incinta Centrului de agrement de la Sulina, a avut loc lansarea oficială a celei de-a VI-a ediții a programului de tabere ARC, finanțat și organizat de către Ministerul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului.

Programul de tabere ARC își propune conștientizarea apartenenței la identitatea culturală românească, aprofundarea cunoștințelor de cultură și civilizație, dezvoltarea abilităților de comunicare și facilitarea contactului între românii din diferite țări, posibilitatea de a cunoaște realitățile României și accesul la valorile patrimoniului cultural românesc.

În cadrul programului sunt incluse activități culturale, sportive și educative, destinate să încurajeze comunicarea în limba română, să contribuie la realizarea unor schimburi de experiență și la crearea unor interacțiuni între tinerii români de pretutindeni.

Nume articol și autor: „Expediție în Siberia, cu un ARO, pentru găsirea comunităților de români”, comunicat de presă
Publicația și data apariției: DiGi24.ro, 30 iunie 2014

4 Romani in SiberiaExpediție în Siberia, cu un ARO, pentru găsirea comunităților de români, urmași ai celor deportați în lagărele sovietice! Este aventura în care au plecat sâmbătă trei tineri din Iași, pasionați de offroad. Timp de 155 de zile, temerarii vor străbate 40.000 de kilometri din 10 țări. La întoarcere vor realiza un documentar cu imaginile surprinse.

Pagina de Facebook a acestei aventuri 4×4 este: https://www.facebook.com/4RomaniInSiberia

Nume articol și autor: „Proiect MAE: Patriarhie de 80.000 lei, pentru promovarea românilor din diasporă”, Elvira Gheorghiță
Publicația și data apariției: Mediafax, 27 iunie 2014

Patriarhia Română și Ministerul Afacerilor Externe (MAE) au lansat, vineri, un proiect de colaborare în valoare de 80.000 lei, pentru promovarea diasporei din 20 de comunități românești care locuiesc în Franța, Belgia, Germania, Spania și Italia.

Proiectul „Români de lângă Români”, finanțat de Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni și promovat de Radio Trinitas, are ca obiectiv general, până la sfârșitul lui 2014, promovarea, mediatizarea și consolidarea diasporei românești prin mass-media.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt, potrivit inițiatorilor, încurajarea apariției și sprijinirea funcționării presei identitare în domeniul virtual, facilitarea accesului la spații de emisie și inițierea unei rubrici dedicate românilor care locuiesc în 20 de comunități românești din Franța, Belgia, Germania, Spania și Italia, a declarat directorul Radio Trinitas, Ciprian Olinici, consilier patriarhal.

Olinici a precizat că „Români de lângă Români” este al treilea proiect derulat de instituția radiofonică și MAE, primele două vizând consolidarea relației cu diaspora românească istorică, în special din Serbia, sudul Ucrainei și Republica Moldova, iar ultimul, consolidarea relației și identității românilor din diaspora nouă, din țările occidentale. „Este o preocupare a Patriarhiei de a avea grijă de identitatea creștină și românească a celor care au plecat după 1990”, a mai spus consilierul patriarhal.

Nume articol și autor: „Neorevizionismul și autonomia „ținutului secuiesc”. ANALIZĂ”, Dorin Suciu
Publicația și data apariției: ActiveNews.ro, 30 iunie 2014

Laszlo TokesAcțiunile de înființare în mijlocul României a unui teritoriu autonom pe criterii etnice, care să refacă defuncta Regiune Autonomă Maghiară de tristă amintire stalinistă, reprezintă în mare parte, dincolo de nostalgiile unor foști activiști comuniști reciclați în „lideri autonomiști”, și reflexul politicii neorevizioniste promovate, începând cu 1990, de unii politicieni din Ungaria față de România.

Practicând o triplă ofensivă, politică, diplomatică și de imagine în media internațională, și orchestrând minoritățile maghiare din țările vecine Ungariei, guvernele naționaliste de dreapta ale lui József Antall (1990 – 1994) și Viktor Orbán (1998 – 2002, apoi cel curent) au făcut din forțarea obținerii de autonomii pe baze etnice un exercițiu curent.

O analiză excelentă semnată Dorin Suciu ce poate fi citită în întregime la următoarea adresă.

Nume articol și autor: „Parlamentarii de la Chişinău au votat pentru Reîntregirea Neamului Românesc”, Lulea Marius Dorin
Publicația și data apariției: blogurile adevărul, 2 iulie 2014

Înainte și după Ratificarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, parlamentarii de la București au declarat la unison că acesta este un Vot pentru Reîntregirea Neamului Românesc. În ziua în care Chișinăul a făcut același pas răspunsul a fost similar: Votăm pentru Ratificarea Acordului de Asociere și Pentru Reîntregirea Neamului Românesc.

Discursul unionist capătă noi dimensiuni pe cele două maluri ale Prutului. Acordul de Asociere este perceput de către factorii politici de pe cele două maluri ale Prutului ca un mecanism care va facilita reducerea decalajelor dintre cele două state românești și pregătirea Reîntregirii Neamului Românesc. Aceste declarații nu s-au făcut auzite doar la București, ci și la Chișinău, acolo unde membri ai partidelor pro-europene au făcut afirmații similare.

Nume articol și autor: „Transnistria examinează doar opțiunea „divorțului civilizat” cu Moldova”, autor necunoscut
Publicația și data apariției: Vocea Rusiei, 3 iulie 2014

Evgheni ȘevciukTransnistria examinează doar un „divorț civilizat” cu Moldova, o altă formulă constructivă în relații nu există, a declarat joi, președintele republicii nerecunoscute, Evgheni Șevciuk.

Nume articol și autor: „Premierul Irlandei și-a cerut scuze familiilor de romi cărora autoritățile le-au luat copiii pe motiv că „au ochi albaștri””, autor necunoscut
Publicația și data apariției: ZiarulRomanesc.net, 03 iulie 2014

Primul ministru al Irlandei, Enda Kenny, a cerut în mod public scuze unor familii de romi originari din România, după ce doi copii romi au fost separați de familiile din care fac parte. Motivul pentru care a fost luată o asemenea decizie frizează absurdul: copiii sunt blonzi și au ochii albaștri.

Declarația a fost făcută marți, 2 iulie, în Parlamentul irlandez, cu ocazia publicării de către Guvern a unui raport de 134 de pagini despre ridicarea de la domiciliu, în octombrie 2013, a unui băiețel de 2 ani și a unei fetițe de 7 ani, relatează AP, potrivit foxnews.com.

Logan a concluzionat că acțiunile polițiștilor au fost determinate de prejudecăți, ignoranță și de frenezia mass-media vizavi de presupusa răpire a unei fetițe blonde de către o familie de romi din Grecia. Atât acest caz, cât și cele două cazuri din Irlanda s-au dovedit a fi alarme false. Potrivit sursei citate, ministrul irlandez al Justiției s-a întâlnit, în privat, cu cele două familii de romi ai căror copii au fost ridicați.

Dmitri MedvedevNume articol și autor: „Rusia va apăra piața sa după asocierea Moldovei cu UE”, autor necunoscut
Publicația și data apariției: Vocea Rusiei, 7 iulie 2014

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a cerut ca în cel mai scurt timp să se adopte o decizie privind protejarea pieței rusești în legătură cu asocierea Moldovei cu UE. El a făcut această declarație în timpul reuniunii de la Moscova cu vicepremierii.