Ne face plăcere să vă anunţăm lansarea Forumului Pro Diaspora Română în versiunea Beta. Cu aceasta ocazie merită să vă povestim cum am ajuns până aici şi de ce credem noi că designul web românesc are calitate, chiar şi la preţuri studenteşti. Mai jos un scurt rezumat al poveştii noastre online până acum (octombrie 2013).

Trebuie să menţionăm încă de la început că ne-am dorit ca site-ul nostru web să fie cât mai românesc cu putinţă. De asemenea, aşa cum îi stă bine unui ONG aflat la început de drum şi finanţat exclusiv din buzunarele membrilor fondatori, am încercat să optimizăm costurile la maxim, fără însă a face rabaturi de la nişte standarde minime de calitate şi securitate a datelor

Deoarece nu există (încă) în RO platforme solide şi ieftine de mangement de conţinut online – Content Management System (CMS) – am fost nevoiţi să optăm pentru „clasicul” WordPress, de departe cea mai populară plaftormă de CMS din lume. Bonus: este gratuită.

Pentru un dialog eficient cu membrii diasporei am integrat şi un forum în platforma noastră web. Dupa analize destul de îndelungate ale raportului preţ/calitate al diferitelor softuri am ales platforma MyBB – un produs solid şi gratuit.

Dacă software-ul a fost de import, cu totul altfel au stat lucrurile la design. Aici am reuşit (până acum) să facem totul „Made in Romania & Diaspora„.

Icoana PDRPentru crearea identităţii vizuale am inspectat saitul Portfolios.ro – poate cea mai mare comunitate de web designeri români online. Am ales, dupa portofoliu şi preţ, un constănţean. A fost o alegere bună: după sigla principală a urmat proiectul identităţii noastre vizuale dedicat reţelelor sociale şi aplicaţiilor mobile. S-a lucrat repede şi nu foarte scump.

Nu eram siguri dacă vom reuşi să găsim o tema de WordPress adecvată proiectului şi care să integreze identitatea noastră vizuală creată la Constanţa. Am fost însă plăcut impresionaţi când am găsit o tema pre-definită de WordPress făcută de un basarabean care lucrează pentru export.

Am dorit să adaptăm tema „basarabeană” şi la designul forumului nostru. În acest scop am căutat pe site-ul MyBB Romania un designer web specializat pe MyBB. Administratorii comunităţii ne-au recomandat un bucureştean (vezi forumul lui aici) cu o vastă experienţă în domeniu. Rezultatul a fost pe măsura recomandărilor: tema de WordPress a fost adaptată ca o mănuşă pe MyBB.

Odată sofware-ul instalat şi designul terminat, ne-am concentrat eforturile pentru a termina Forumul Pro Diaspora Română. Sperăm astfel să stimulăm cât mai repede un dialog eficient şi constructiv cu membrii diasporei. Ne face plăcere să vă invităm să deveniţi membrii acestui forum şi să participaţi la discuţiile noastre.

De asemenea, ne place să credem că suntem dovada concretă că un website gândit pentru dialogul cu diaspora nu trebuie sa fie scump. În afara de costurile de găzduire a website-ului şi a domeniului web, investiţia iniţială poate fi făcută exclusiv în design. În acest sens românii au suficiente resurse pentru a oferi un design web de calitate la preţuri extrem de competitive, respectiv cu cel puţin 50% mai mici din preţul perceput de paşapoartele occidentale.

Multumiri speciale lui Alexandru Cosmin Codreanu, unul dintre membrii noştrii fondatori, pentru că a pus cap la cap identitatea vizuală, designul şi website-ul ONG-ului nostru. Alex va continua să administreze ca voluntar website-ul nostru şi în viitor.